Четвер, 25.04.2024, 09:53
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню
Пропозиції
Екскурсії [0]
р.Дністер [6]
Карпати [2]
печери [3]
річка Серет [3]
р. Черемош [4]
Рафтинг [4]
Комбіновані [0]
Наші контакти
Тел. 0982497764
Ім`я відправника *:
E-mail відправника *:
Тема листа:
Текст повідомлення *:

Пошук
Форма входа
статистика
Головна » 2010 » Травень » 16 » На катамаранах річкою Дністер. Джуринський водоспад.
12:39
На катамаранах річкою Дністер. Джуринський водоспад.


Панорама м. Заліщики із с.Хрещатик Чернівецької області

Доцільно починати сплав на вихідні із с. Устечко Заліщицького району(1-2 дні) або с.Незвисько Городенківського району(2 дні). Варіанти маршрутів по Дністру дивіться в розділі Пропозиції - р.Дністер.

Добратися до цієї місцевості можна декількома способами:

 

  а)власним автотранспортом - їхати автотрасою Тернопіль - Чернівці через Теребовлю, Чортків, Товсте. Після Товстого
буде поворот на Городенку, по цій дорозі доїдемо в с. Устечко;
  б)орендованим транспортом;
  в)рейсовим автобусом - Київ -Яремча, Тернопіль - Коломия, Тернопіль - Снятин...
  г)залізницею, дизель Тернопіль - Заліщики ходить щоденно. Їдемо до станції Ворвулинці і тут залишається 6 км. до Устечка, їх можна пройти, щоб розімяти ноги або зловити попутку, або домовитись за машину.


До Незвиська можна доїхати рейсовими автобусами з Івано-Франківська. Село саме знаходиться на  ділянці дороги Городенка - Тлумач - Франківськ. Тому біля нього проїздять автобуси, які їздять по цій трасі. До Дністра залишиться 2-3 кілометри. Якщо замовляти транспорт, то потрібно врахувати кілометраж:
 - з Тернополя буде приблизно 140км;
 - з Чорткова - 70км;
 - з Івано-Франківська - 50км.



Розглянемо варіант А
(Червоногород – Устечко – Городниця – Заліщики)

 Якщо ви вже надумали їхати сюди - то гріх не відвідати найбільший водопад рівнинної частини України - Джуринський(Червоногородський) 16м. Перша назва водопаду повязана із тим, що він знаходиться на р. Джурин, а інша повязана із існуванням містечка Червоногород.


Червоногород - одне із найстарших містечок Поділлля, згадується у руських літописах ще в ІХст.. Польський король Казимир - ІV Ягелончик надав Червоногороду, першому з міст Тернопільщини, у 1448 році магдебурзьке право (вільне самоврядування). Замок перебував у доброму стані до Першої світової війни, а в роки Другої світової був зруйнований і більше не відновлювався.


Для сплаву по Дністру потрібно запастися відповідним реманентом - одяг від дощу і спекотного сонця, взуття в якому можна заходити у воду(щоб не порізати ноги до гострого каміння),харчові припаси ну і дах над головою. Не хвилюйтесь, у туристів дах над головою це не будинок, а звичайна туристична палатка. Не завадить спальний мішок і карімат, хоча можна обійтися без них, якщо сплав одноденний і не потрібно ночувати. Але який відпочинок без ночівлі..... Більшість туристичних груп стартують або закінчують свої подорожі по Дністру в Устечку. Цьому сприяє наявність туристичних обєктів і гарний доїзд до Дністра.


Старт!
Інструктаж з техніки безпеки. Розподіл по катамаранах

Ділянка маршруту: Устечко - Заліщики
Протяжність - 27 км.

Ви побачите: колонію сірих чапель занесеної до Червоної книги, водоспадистий струмок, площадку для дельтапланеризму і якщо пощастить - параплани, дельтаплани. А також травертинові скелі, відслонення девонського, силурійського періодів і просто красу Дністровського канйону

І от ми вже на воді - веслами черпаємо воду з Дністра, дивимось як пропливають на березі сільські хати, милуємось дикою і недоторканою природою Дністровського канйону, слухаємо спів рідкісних пташок. Через деякий час причалюємо до берега, щоб помилуватися ще одним витвором природи - водоспадистим струмочком, який витікає із с.Поточище. Місцина настільки сподобалась туристам, що вони тут облаштували лавки і столи. Місце досить гарне для ночівлі і саме головне що ніхто вас не поторбує, бо доїзду сюди немає і галявина серед лісу. Біля самих водопадів хтось збудував пічку для бані, хоча каміння не дуже підходить для цього діла. Потрібно круглого пісковика,якщо добре пошукати то можна таке каміння знайти на березі річки.
Наш маршрут продовжується. Ми наближаємось до помідорного краю, села біля Дністра заповнені теплицями, в яких вирощують ранні овочі. Цьому сприяє специфічний, майже середземноморський мікроклімат Заліщиків та його околиць.Перед самими Заліщиками є каплиця з унікальною джерельною  водою. На одному із пагорбів канйону встановлено хрест на чесьть воїнів ОУН-УПА. В цих місцях прогодить кордон між трьома областями - Тернопільською, Чернівецькою та Івано - Франківською.



ЗАЛІЩИКИ
Стародавнє містечко - польський курорт у минулому, що розкинулося на півострові, омиваному величним Дністром. Чоловічий монастир у с. Хрещатик на дністровських схилах з боку Чернівецької області
В середині 19 ст. був заснований Заліщицький парк – памятка садово – парковового мистецтва, де ростуть рідкісні екзотичні і реліктові дерева – близько 50 видів. Серед них гінгко дволопатевий, тюльпанове дерево і інші. Два заліщицьких гінкго, стовбури якиху діаметрі 1м. - вважались найбільшими в колишньому СРСР.
Зупинятися в Заліщиках можна біля шосейного моста або біля рятувальників місцевого пляжу. Транспорт як автомобільний так і залізничний мають не погану сітку сполучень, підїзди до Дністра зручні.











Варіант Б:
Незвисько - Раковець - Беремяни - Литяче - Устечко - Червоногород - 2 дні

Раковець
Колись в селі був замок, побудований в середині 17 ст., від якого залишилися тільки руїни, власне, не руїни, а тільки висока башта. У якийсь період селяни розібрали стіни замку на будматеріали. Сіло цікаве своєю забудовою, що нагадує мусульманську. Хати оточені кам’яними мурами, деякі з них мають глухі зовнішні стіни. Можливо, колись тут оселилися татари. Люди про це не говорять, але багато хто з них мають явно неслов’янські риси. Біля підніжжя скелі і замку знаходиться травертинова ніша з пробитими бійницями - вона була, напевно, додатковою вогневою точкою.

Берем’яни
Між селами Губин, Берем’яни, Хмелева знаходиться Дністровсько-Берем’янський каньйон глибиною до 200 м. Село Хмелева, що поряд з Берем’янами відома Червоною горою. На Червоній горі, що здіймається над річкою на 150 м, можна побачити рідкісні види степових та скельних рослин. Через кліматичні обставини сніг у цьому місці не затримується більше як на два дні навіть у найсуворіші зими.
 В цьому місці впадає в Дністер р. Стрипа.


Під час сплаву екскурсія до печери «Соколине гніздо» (біля с. Литяче). Печеру, як ластівчине гніздо, видно здалеку, потрапити в неї можна забравшись по скелястих сходинках. Незабутнє враження залишає вигляд з обриву над печерою на маленький острівець на Дністрі.


Переглядів: 7114 | Додав: saga | Рейтинг: 4.0/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Фото по категоріях
замки, палаци, водопади [57]
р.Дністер [167]
печери [29]
Рафтинг [160]
р. Серет [114]
сувеніри [0]
урочище Червоне [34]
спорядження [16]
Карпати [165]
Мандрівки
друзі сайту
Туристичний портал. Проживання в Карпатах. Фото Карпат. Карти Карпат

Розробка сайту.
Студія дизайну © 2024 |