П`ятниця, 29.03.2024, 12:41
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню
Пропозиції
Екскурсії [0]
р.Дністер [6]
Карпати [2]
печери [3]
річка Серет [3]
р. Черемош [4]
Рафтинг [4]
Комбіновані [0]
Наші контакти
Тел. 0982497764
Ім`я відправника *:
E-mail відправника *:
Тема листа:
Текст повідомлення *:

Пошук
Форма входа
статистика
Головна » 2010 » Січень » 25 » р.Дністер: Нижнів – Одаїв – Коропець – Возилів – Раковець – Устечко
16:42
р.Дністер: Нижнів – Одаїв – Коропець – Возилів – Раковець – Устечко
 
 Багато років пройшло з того часу коли я із своїми однокурсниками і одногрупниками перший раз ходили на катамаранах по Дністру. І спорядження для сплаву стало кращим і завдання перед собою ми вже ставили інші.
   Навчаючись на факультеті фізичного виховання ТНПУ ім. В.Гнатюка на другому курсі Туризм був нашою фаховою дисципліною. В кінці курсу ми мали пройти похід першої категорії складності по Дністру на залік. Багато кому похід сподобався, багато хто просто не витримував і сильно плювався - бо похід все ж таки спортивний. Але навики, які ми отримали пригодились нам для організації активного відпочинку на природі.  
   І от такою дружньою компанією  літом 2009 року ми прибули в с. Нижнів, що знаходиться на трасі Тернопіль - Івано - Франківськ. Багато хто вже в статусі чоловіка чи дружини, а інші просто в присутності своєї другої половинки і всі ми хотіли гарно відпочити.

   Катамаран ми зібрали досить швидко - навики для того були, спакували речі і вперед. Швидка течія несла нас серединою річки, вода ще була висока і нам допомагала. Першого дня нас помануло до Одаївських печер.Найвідоміша з печер (завдовжки 60 м) – Думка, має форму лазу в гіпсових скелях. Знахідки у печері свідчать, що вона була житлом для людей кам’яної доби.
Найцікавішою є печера Затишна. На краю обривчастого берега над Дністром знаходиться вертикальна шахта глибиною п’ять метрів, від якої іде вузький лаз завдовжки вісім метрів, що закінчується урвищем завглибшки чотири метри. За урвищем починається великий зал, у якому знайдені поховання віком близько п’ять тисяч років. Також тут знаходиться капличка і стояв величезний дуб якого спалило блискавкою кілька років тому. А ще вражає краєвид на Дністер з такої височини.
  В Одаєві є також один з найкращих у Європі стартових майданчиків для дельтапланів та парапланів: висхідні потоки дозволять пролітати понад 100 км., стартуючи із берега 100 м. Щороку у травні в Одаєві відбуваються змагання з дельтапланеризму.
  Потім ми ловили рибу, запікали її у вогні, жарили шашлики, пекли картоплю, співали пісень біля вогню - просто відпочивали.


Наступного дня були в Коропці - палац графа Бадені, сад з екзотичними та рідкісними деревами.
  В с. Стінка - комплекс із печерою і водоспадом. У Возилові водоспадистий струмок і просто гарне місце для відпочинку.
  Саме у Возилові нам вдалося здійснити родзинку нашого відпочинку - баня на природі. Довго на протязі дня я підбирав по маршруту відповідне каміння і на Дністрі зробити баньку вирішив вперше(важко найти каміння відповідного розміру і форми, а в Карпатах його валом). Всі захопилися ідеєю і радо допомогли і вже через декілька годин ми парились у власноруч збудованій бані і пірнали у вечірній Дністер.
   Наступного ранку падав дощ, так що ми не могли спакувати речі і намети. Зробили накриття над вогнищем і так готували сніданок. Дощ перестав біля полудня і нам потрібно було поспішати, щоб не відставати від запланованого графіку. Сьогодні в нас по маршруту водопад Дівочі сльози у с. Монастирок, руїни фортеці у Раковці,Червона гора. Ночували ми у підніжжі цієї гори, тут впадає р. Стрипа в Дністер. Знову рибалили, співали пісень біля вогнища до ранку.
   Останнього дня ми гребли до с. Устечко. Підрахувавши кілометраж, визначили, що пройшли приблизно 93 км. за 4 дні. Як для відпочинкового сплаву багатенько, але вода була висока і нам допомагало це. З другої сторони ми фізично були готовими. Обід і гайда до Річкових ванн. Але цього разу до Джуринського(Червоногородського) водоспаду - найбільший водоспад рівнинної частини України(16 метрів - двохкаскадний). Біля водоспаду є замок. Червоногород - одне із найстарших містечок Поділлля, згадується у руських літописах ще в ІХст.Замок перебував у доброму стані до Першої світової війни, а в роки Другої світової був зруйнований і більше не відновлювався. Купання у водопаді, сувеніри і додому. Так закінчився наш відпочинок у мальовничому Дністровському канйоні.






Переглядів: 3687 | Додав: saga | Рейтинг: 4.2/4
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Фото по категоріях
замки, палаци, водопади [57]
р.Дністер [167]
печери [29]
Рафтинг [160]
р. Серет [114]
сувеніри [0]
урочище Червоне [34]
спорядження [16]
Карпати [165]
Мандрівки
друзі сайту
Туристичний портал. Проживання в Карпатах. Фото Карпат. Карти Карпат

Розробка сайту.
Студія дизайну © 2024 |