П`ятниця, 26.04.2024, 01:02
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню
Пропозиції
Екскурсії [0]
р.Дністер [6]
Карпати [2]
печери [3]
річка Серет [3]
р. Черемош [4]
Рафтинг [4]
Комбіновані [0]
Наші контакти
Тел. 0982497764
Ім`я відправника *:
E-mail відправника *:
Тема листа:
Текст повідомлення *:

Пошук
Форма входа
статистика
Головна » 2009 » Грудень » 31 » Тиждень у Дністровському канйоні
17:19
Тиждень у Дністровському канйоні
 

 

 

 

Дністер - це велика ріка України і Європи, яка має протяжність 1362 км. Наймальовничішою ділянкою Дністра є ділянка протяжністю у 250кілометрів названа "Дністровським канйоном", який починається у гирлі річки Золота Липа і закінчується у гирлі річки Збруч.

 

Варіант А: Нижнів - Заліщики 137 км.


Короткий опис маршруту:
Нижнів
Село знаходиться в розлогій долині над річкою Дністер, через що часто потерпає від повені. В цьому місці починається канйоноподібна долина р.Дністер – так званий Дністровський канйон, який простягається на 250 кілометрів
Нижче по течії через річку проходить газопровід Союз.




Одаївські печери


Найвідоміша з печер (завдовжки 60 м) – Думка, має форму лазу в гіпсових скелях. Знахідки у печері свідчать, що вона була житлом для людей кам’яної доби.
Найцікавішою є печера Затишна. На краю обривчастого берега над Дністром знаходиться вертикальна шахта глибиною п’ять метрів, від якої іде вузький лаз завдовжки вісім метрів, що закінчується урвищем завглибшки чотири метри. За урвищем починається великий зал, у якому знайдені поховання віком близько п’ять тисяч років.
В Одаєві є також один з найкращих у Європі стартових майданчиків для дельтапланів та парапланів: висхідні потоки дозволять пролітати понад 100 км., стартуючи із берега 100 м. Щороку у травні в Одаєві відбуваються змагання з дельтапланеризму

Коропець

В кінці ХІХ ст. сім’я Мисловських продала маєток в Коропці графу Станіславу Бадені, Красовському маршалу. У дворі старого палацу Бадені почав будівництво нового, який закінчив в 1906 р. Він був зведений в стилі віденського ренесансу, у формі подовженого прямокутника, симетричний за композицією. Від палацу відходила кам'яна тераса із сходами по сторонах, які вели до парку. Збереглися рідкісні дерева: гінкго дволопатевий, платан широколистий

Стінка


Ще з далеку помітний білий виступ скелі із печерою по лівому берегу с.Стінка. Пістя крутого підйому, чіпляючись за дерева, вибираємось до гроту із водоспадом і входом в печеру. В ній більше 1000 р. тому існував християнський храм, а ще раніше поганське святилище. Збереглися наскельні зображення, причому, як християнські, та і дохристиянські.

Возилів


Струмок із водоспадами.

Монастирок


Травертинова скеля з водопадом Дівочі сльози
Травертини – форми карбонатів, які утворилися прямо на наших очах, це сучасні мінералогічні феномени, неповторні геолого-гідрологічні пам'ятки природи, які вражають будь-кого, даруючи велику естетичну насолоду

Раковець


Колись в селі був замок, побудований в середині 17 ст., від якого залишилися тільки руїни, власне, не руїни, а тільки висока башта. У якийсь період селяни розібрали стіни замку на будматеріали. Сіло цікаве своєю забудовою, що нагадує мусульманську. Хати оточені кам’яними мурами, деякі з них мають глухі зовнішні стіни. Можливо, колись тут оселилися татари. Люди про це не говорять, але багато хто з них мають явно неслов’янські риси. Біля підніжжя скелі і замку знаходиться травертинова ніша з пробитими бійницями - вона була, напевно, додатковою вогневою точкою.

Берем’яни
Між селами Губин, Берем’яни, Хмелева знаходиться Дністровсько-Берем’янський каньйон глибиною до 200 м. Село Хмелева, що поряд з Берем’янами відома Червоною горою. На Червоній горі, що здіймається над річкою на 150 м, можна побачити рідкісні види степових та скельних рослин. Через кліматичні обставини сніг у цьому місці не затримується більше як на два дні навіть у найсуворіші зими.
 В цьому місці впадає в Дністер р. Стрипа.

Під час сплаву екскурсія до печери «Соколине гніздо» (біля с. Литяче). Печеру, як ластівчине гніздо, видно здалеку, потрапити в неї можна забравшись по скелястих сходинках. Незабутнє враження залишає вигляд з обриву над печерою на маленький острівець на Дністрі.

- Нижче за течією прокладений газопровід «Дружба»
- Проходимо біля зруйнованого моста, причалюємо в с. Устечко
Радіальний вихід до Джуринського ( Червоногородського) водоспаду
Руїни замку XVII ст. Руїни католицького костелу, 1615 р. Руїни сімейних мавзолеїв шляхтичів Понінських

Червоногород - одне із найстарших містечок Поділлля, згадується у руських літописах ще в ІХст.Замок перебував у доброму стані до Першої світової війни, а в роки Другої світової був зруйнований і більше не відновлювався. В околицях замка далеко чути шум води. Це - річка Джурин, яка тече біля нього і утворює розкішний, стрімкий Джуринський водоспад (Червоногородський), - найбільший (16м) на рівнинній території України.




ЗАЛІЩИКИ. Стародавнє містечко - польський курорт у минулому, що розкинулося на півострові, омиваному величним Дністром. Чоловічий монастир у с. Хрещатик на дністровських схилах з боку Чернівецької області
В середині 19 ст. був заснований Заліщицький парк – памятка садово – парковового мистецтва, де ростуть рідкісні екзотичні і реліктові дерева – близько 50 видів. Серед них гінгко дволопатевий, який може дожити до 2000 років.


Варіант Б: Заліщики - Хотин 108 км

Короткий опис маршруту:

 

 

 

 


Категорія: р.Дністер | Переглядів: 3515 | Додав: saga | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Фото по категоріях
замки, палаци, водопади [57]
р.Дністер [167]
печери [29]
Рафтинг [160]
р. Серет [114]
сувеніри [0]
урочище Червоне [34]
спорядження [16]
Карпати [165]
Мандрівки
друзі сайту
Туристичний портал. Проживання в Карпатах. Фото Карпат. Карти Карпат

Розробка сайту.
Студія дизайну © 2024 |